Η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου του μαστού
- Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μείζον ιατρικό ζήτημα, σε παγκόσμιο επίπεδο, γιατί είναι ο συχνότερος καρκίνος που πλήττει το γυναικείο φύλο
- 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει
- Ο καρκίνος του μαστού αφορά και στους άνδρες, αλλά με πολύ μικρότερη επίπτωση
- Το πιο σημαντικό είναι ότι, σε αρχικό στάδιο, πρόκειται για ένα είδος κακοήθειας πλήρως ιάσιμης
- Για να διαγνωστεί έγκαιρα, οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τακτικά τον προσυμπτωματικό έλεγχο με μαστογραφία και να απευθύνονται σε εξειδικευμένα Ιατρεία Μαστού στελεχωμένα από εξειδικευμένους χειρουργούς μαστού.
Με αφορμή το μήνα Οκτώβριο, ο οποίος έχει θεσπιστεί ως μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης πάνω στην πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού, όλες οι γυναίκες πρέπει να επαγρυπνούν και να υποβάλλονται σε ετήσια μαστογραφία, αν έχουν ηλικία άνω των 40 ετών. Σε μικρότερες ηλικίες θα πρέπει να αυτό-εξετάζονται, ιδανικά κάθε μήνα, και να υποβάλλονται περιοδικά σε υπερηχογράφημα μαστών. Ανεξάρτητα, όμως, από την ηλικία που έχει η κάθε γυναίκα, σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου συμπτώματος στο μαστό, οι γυναίκες πρέπει να απευθύνονται άμεσα σε ειδικό μαστολόγο. Ο ειδικός ιατρός είναι αυτός που θα συντονίσει τις απαραίτητες εξετάσεις, ώστε να καθησυχάσει μια γυναίκα -σε περίπτωση καλοήθειας- ή να οργανώσει ένα θεραπευτικό πλάνο -σε περίπτωση κακοήθειας.
Η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου του μαστού είναι διεπιστημονική (multi-disciplinary). Η βιολογία της νόσου είναι περίπλοκη και απαιτεί τη συνεργασία χειρουργών μαστού, ακτινολόγων μαστού, παθολογοανατόμων, ογκολόγων, ακτινοθεραπευτών, γενετιστών. Τα καλά νέα -σε σχέση με το παρελθόν- είναι ότι κατέχουμε, πλέον, στα χέρια μας εξελιγμένα “όπλα” για την καταπολέμηση της νόσου, είτε με τη μορφή προηγμένων χειρουργικών τεχνικών, πιο αποτελεσματικών ογκολογικών φαρμάκων ή πιο “σοφιστικέ” ακτινοθεραπευτικών μεθόδων.
Eπίσης, η γενετική του καρκίνου έχει προχωρήσει, και πλέον μπορούμε να αναγνωρίσουμε ομάδες υψηλού κινδύνου, στις οποίες υπάγονται άτομα-φορείς γνωστών γενετικών μεταλλάξεων (BRCA1, BRCA2, PALB2 και άλλα).
Ακόμη και σήμερα, όμως, η χειρουργική θεραπεία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση της πρώιμης νόσου, της νόσου δηλαδή που περιορίζεται μόνο στο μαστό ή/και στη μασχάλη, χωρίς απομακρυσμένες μεταστάσεις.
Τί μπορεί να προσφέρει ο σύγχρονος χειρουργός μαστού- ή καλύτερα Ογκοπλαστικός χειρουργός- σε σχέση με τους αντίστοιχους χειρουργούς του παρελθόντος; Το πιο σημαντικό είναι η ασφαλής αφαίρεση του καρκίνου σε συνδυασμό με ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων καρκίνου, οι γυναίκες δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε μαστεκτομή. Ο σύγχρονος Ογκοπλαστικός Χειρουργός Μαστού συνδυάζει την ογκολογία με την αισθητική και επανορθωτική χειρουργική, ώστε να μπορεί να αφαιρεί ακόμη και μεγάλους και πολλαπλούς όγκους, χωρίς να αλλοιώνει τη μορφή του μαστού. Αυτή η δυνατότητα προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής στις γυναίκες, η οποία σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια επιβίωση είναι οι δύο βασικοί στόχοι όλων των θεραπευτικών χειρισμών στον καρκίνο του μαστού.
Δημήτριος Κοκκώνης
Ειδικός Μαστολόγος- Ογκοπλαστικός Χειρουργός Μαστού
MD, FEBS, PGDip (Onco-Aesthetic)
Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο
Επιστημονικός Διευθυντής του Χειρουργικού Τμήματος της Γενικής Κλινικής Euromedica Ζωοδόχος Πηγή Κοζάνης